Informācija
Preču katalogs

Kā izvēlēties plīti

 

Droši vien vissvarīgākā virtuves aprīkojuma sastāvdaļa ir plīts. Viņas ir tik daudz, un visas ir tik atšķirīgas. Pašlaik jūs varat izvēlēties starp gāzes plīti, elektrisko stikla keramikas plīti, indukcijas plīti, un tāss var izmantot neatkarīgi vai valdīšana ir no cepeškrāsns. Šī rokasgrāmata palīdzēs jums izprast to darbības principu, atšķirības un, iespējams, palīdzēs jums izvēlēties sev piemērotāko.

Plītis ir sadalītas divās kategorijās: gāzes un elektriskās.

Gāzes plītis

Gāzes plītis - joprojām ir ļoti populāri. Viena no šādas plīts lielākajām priekšrocībām ir lētāka izmantošana, gāze ir lētāka nekā elektrība. Tiesa, mūsdienu gāzes plīts virsmām ir daudz dažādu modifikāciju. Dažas plītis aizdegas, tiklīdz pagriež pogu, citi jāpagriež, pagriežot pogu un nospiežot aizdedzes pogu. Izvēloties gāzes plīti, ieteicams pievērst uzmanību arī tam, vai tai ir iebūvēta aizsardzība pret gāzes noplūdi.

Tāpat ir vērts pievērst uzmanību turētājiem, uz kuriem tiek likti katli. Parasti tos izgatavo no čuguna vai tērauda. Čuguns ir izturīgāks, un raupja virsma neļauj podiem slīdēt. Šo priekšrocību dēļ šādi turētāji ir dārgāki.

Izvēloties, ieteicams padomāt par elektriskās plīts apvienošanu ar gāzi. Tas ir ļoti ērti: kad beidzas gāze, jūs varat turpināt gatavot ar elektrību. Vai arī elektrības padeves pārtraukuma gadījumā var izmantot gāzi.

Elektriskās plītis

Elektriskās plītis ir sadalītas stikla keramikas sildvirsmās un indukcijas plītīs.

Stikla plīts virsma

siltumu nodod katliem ar sildelementu palīdzību. Visa virsma ir gluda, tāpēc karstums vienmērīgi tiek sadalīts katla apakšā, un ēdiens tiek gatavots kvalitatīvāk. Tos ir arī ļoti viegli tīrīt. Diemžēl šāda veida plīti nav tik vienkārši pārvaldīt kā gāzes vai indukcijas plīti, ir grūti regulēt siltumu, un var apdedzināties no karstas virsmas. Dārgākiem modeļiem jau ir siltuma indikatori, kas palīdzēs to novērst. Tiesa, dažas stikla plīts sildās diezgan grūti, tāpēc, aplūkojot šīs iespējas, koncentrējieties uz jaudu.

Indukcijas plītis pēc izskata ir ļoti līdzīgas stikla plīts virsmām. Bet galvenā atšķirība ir tā, ka tikai tā vieta, kur tiek novietots katls, sakarst. Lai arī tie ir parādījušies diezgan nesen, ir skaidrs, ka tā ir visefektīvākā, enerģiju taupošā un drošākā virtuves ierīce. Siltums darbojas pēc elektromagnētiskā principa, viļņi darbojas tieši uz katla, tāpēc siltumu izmantojam efektīvāk, un ēdiens uzsilst ātrāk. Pievienojot roku ieslēgtajai plīts virsmai, jūs neapdedzināsit, jo sildās nevis pati plīts virsma, bet gan uz tā novietotais katls. Diemžēl, ja jūs pērkat šāda veida plīti, jums, iespējams, būs jāiegādājas arī jauni katli. Lielākais trūkums ir tas, ka indukcijas plītij ir piemēroti tikai daži katli. Tvertnes pamatnei jābūt izgatavotai no nerūsējošā tērauda, čuguna, cita sakausējuma ar labām magnētiskajām īpašībām vai teflona. Starp citu, nav jāgaida, kad plīts uzsilst. Katls un tajā esošais ēdiens sāk sakarst, tiklīdz pieskaraties plīts virsmai.

Plīts vadība

Skārienjutīgas (sensora) pogas ir uzstādītas uz plīts virsmas. Šādas vadības ierīces tiek izmantotas elektriskās plīts virsmās, un tām bieži ir bloķēšanas sistēma.

Ar rokturiem - rokturi ir uzbūvēti arī uz plīts virsmas. Parasti izmanto gāzes plītīs.

Vadība no cepeškrāsns - vadības pogas vai skārientaustiņi atrodas plīts augšpusē.

Vai jums ir nepieciešams rāmis?

Plīts virsmas ir ar izlīdzinātām malām vai ar pielāgotu nerūsējošā tērauda malu. Gludā un plakanā virsma ne tikai izskatās estētiski, tai nav šauru plaisu, tāpēc pietiek tikai ar vienu uzsitienu, lai virsma atkal spīdētu kā jauna. Izmantojot rāmi, ēdieni un netīrumi var iestrēgt tā spraugās, tāpēc, izvēloties, pievērsiet uzmanību tam, vai plīts ar rāmi.

Plīts pārklājums

Emalja - izmanto gāzes plītīm. Parasti tas ir balts, padarot to diezgan taukainu, bet tīrīšana ir ātra un vienkārša.

Nerūsējošais tērauds ir dārgāka gāzes plīts virsmas izvēle. Izturīgs gan zemā, gan augstā temperatūrā un praktiski izturīgs. Nerūsējošā tērauda virsmas jātīra ar attaukošanas līdzekļiem un neabrazīviem sūkļiem. Tīrīšanai nelietojiet daudz ūdens, it īpaši ap degļiem. Degļa kausu un restu tīrīšana var būt sarežģīta, taču izmantojiet dažādus augstas veiktspējas tīrīšanas līdzekļus.

Stikla keramikas - izmantojot indukcijas plītis, izbēgušais ēdiens neizplūst, tāpēc to ir viegli tīrīt, un jums nav jāgaida, līdz plīts atdziest.  Parastajās elektriskajās stikla keramikas plātnēs virsma sakarst, tāpēc tiek pievienots izplūstošais šķidrums. Netīrumus vislabāk notīrīt pēc tam, kad plīts virsma ir atdzisusi. Nevajadzētu izmantot rupjus tīrīšanas līdzekļus, jo stikla keramika ir viegli saskrāpēta.